Negyedik trimeszter – 1.rész: Szülők leszünk

Egy kisbaba érkezése hatalmas változás egy család életében. Ebben a háromrészes cikksorozatban az első három hónap kérdéseit, törénéseit járjuk körül elsősorban a szoptatásra koncentrálva.
Amikor párként szülővé váltok egy úgynevezett „normatív krízis” következik be az életetekben, mert ebben az új szerepben még sohasem kellett helytállnotok.
Ekkor olyan kérdések kerülhetnek felszínre, amiről talán még sosem esett szó köztetek. Mindkettőtök hozott otthonról egy mintát, tapasztalatot és ezt a két álláspontot most össze kell hangolni. Emellett sajnos nagyon sok régi hiedelemmel is fogtok találkozni, amit a család, barátok, ismerősök akár kéretlenül is tanácsolni fognak nektek. Külön szoba, közös szoba külön ágy, közös szoba közös ágy? Rögtön felvegyem, ha sír, megszoptassam vagy hagyjam sírni? Használjunk cumit, vagy mindig megszoptassam, ha igényli?
Nagy élesváltás egy kisbaba születése utáni hétköznap az előtte lévőhöz képest. Addig csak magadért vállaltál felelősséget, és te döntötted el, mikor mit csinálsz, hová mész, szabadon választottad meg a programjaidat anélkül, hogy a férjeden, párodon kívül máshoz is kellett volna alkalmazkodnod. Eddig a napod kétharmad részét a munkába készülődés, a munka, az odautazás, kis bevásárlás, majd kis esti vacsi és beszélgetés tette ki. Ennek végérvényesen végeszakad és egy teljesen más élethelyzetben találod magad. Az önállóságot az egész napos rendelkezésre állás, az egész napos készenlét váltja fel. Ez nagyon ijesztő lehet, és sok édesanya gondolhatja azt, hogy már többé nem teheti azt, amit szeretne és akkor, amikor szeretné.
Az első hetek – hónapok az ismerkedés és összeszokás időszaka. A szülés utáni regenerálódás, a gyermekágy hetei nagyobb fontossággal bírnak, mint azt a mostani, rohanó világban sokan gondolják. Kilenc hónap alatt a tested rengeteg változáson ment át, aminek visszarendeződéséhez hetekre van szüksége.

Ebben az időszakban történik meg a szoptatás „megtanulása” is. Nagyon sok várandós gondolja úgy, hogy erre nem kell tudatosan készülni, mert az „biztosan menni fog”. Aztán az első napok esetlegesen jelentkező nehézségei hamar megmutatják, bizony, erre is készülni kell, mert ez is egy tanulási folyamat. Meg kell tanulni olvasni és értelmezni a kisbabád jelzéseit, és ki kell kísérletezni a számotokra legjobb megoldást az adott helyzetre. Hogyan kényelmes és hatékony a szoptatás? Hogyan tudom megnyugtatni és elaltatni legkönnyebben a babámat? Hogyan fogok tudni helytállni a háztartásban, mikor tudok beszélni két szót nyugodtan a férjemmel, mikor fogok tudni a kisbabám ellátása mellett magammal is picit törődni? Ebben az időszakban mindenképp fontos, hogy számba vedd a segítőidet, akikre minden helyzetben fogsz tudni számítani. Tudnod kell, hogy a háztartást, a főzést, a bevásárlást hogyan fogjátok tudni megoldani úgy, hogy te csak a kisbabád és a saját igényeidre összpontosíthass. Fontos, hogy ezt az időszakot elvárások nélkül, csak a jelen pillanatra koncentrálva, szorongások nélkül tudd megélni.

Nem véletlenül nevezik az első három hónapot negyedik trimeszternek. Ez a cikk segíthet megérteni, hogy mi történik ebben az első, de nagyon fontos időszakban: https://szoptatasportal.hu/negyedik-trimeszter-avagy-miert-utaljak-az-ujszulottek-ha-leteszik-oket/

Azt már tudjuk, hogy a csecsemő a fejmérete miatt hamarabb születik meg, mint ahogy az agya készen állna erre. Ezért vágynak életük első hónapjaiban hasonló körülményekre, mint méhen belül. Az anyaméhben olyan környezetben van, amely érzékeit nem nagyon veszi igénybe. A hangok nyugodt,
ütemes ismétlődése, a szűrt fény és a látvány állandósága biztonságot nyújt neki. Megszületése után a szemét és fülét érő ingerek szokatlanok, sokszor ijesztőek lehetnek számára. Ha érzékei túlterhelődnek, úgy is reagálhat, hogy sírni kezd, vagy egyszerűen elalszik. Ha megfelelő körülményeket biztosítunk az elalváshoz, akkor könnyen átsegíthetjük őt az aktív szakaszból a mélyalvás szakaszába. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk elérni, ha a magzati éltben tapasztalt érintést, hanghatást és ritmikus mozgást próbáljuk pótolni számára. Erre esetedben is nagyon hasznos lehet egy hordozókendő, mert akkor még marad két szabad kezed, és a babád nyugodtan alszik a mellkasodon.

A szoptatás nem csak táplálkozás a baba számára, hanem a kötődés, biztonságérzet, megnyugtatás, fájdalomcsillapítás miatt is nagyon fontos. A cicivel a legegyszerűbb, és legkönnyebb a babák megnyugtatása. A szoptatás, a testközelség a biztonság és bizalom megalapozásának legfontosabb eszköze lehet. Ha gyakran részesülnek szeretetteljes, biztonságot nyújtó ölelésben, folyamatos megerősítést kapnak abban, hogy a környezetük figyel rá, kialakulnak a biztonságos kötődés alapjai. A tejtermelés a kezdeti hetek igény szerintisége miatt nagyon szépen be fog indulni. A szoptatás egy tanulási folyamat mamának és babának egyaránt, kell pár hét, mire mindketten megtanuljátok. Addig elvárások nélkül kell tudni megélni a napokat, türelemmel saját magunk felé is, hogy ez a nehéz időszak pár hét múlva már a múlté.